@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
မိခင္ႏို႔ႏွင့္ ေအာက္ပါစားစရာမ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားသည္ ဦးေႏွာက္ႀကီးထြားမႈ၊ ဦးေႏွာက္၏ေန႔စဥ္လုပ္ငန္းေဆ
(၁) မိခင္ႏို႔
🔺အာဟာရျပည့္ဝေအာင္စားေသာ မိခင္တစ္ဦး၏ ႏို႔ရည္က ေမြးကင္းစကေလးဦးေႏွာက္ဖြံၿ
(၂) အဆီမပါေသာ အသား
🔺ေၾကာ္၊ ခ်က္၊ ႏွပ္၊ ျပဳတ္၊ ေပါင္း၊ ကင္ႏိုင္သည္။ အသားမွရေသာ သံဓာတ္ႏွင့္ ဇင့္က မွတ္သားဉာဏ္ႏွင့္ အာရံုစူးစိုက္ဖို႔ အေရးႀကီးေသာ လိုအပ္ခ်က္ျဖစ္သည္။
(၃) လတ္ဆတ္ေသာ ဆယ္လ္မြန္ငါး
🔺ဆယ္လ္မြန္ငါး မရွိေသာ အရပ္တြင္ေနလွ်င္ ဝယ္လို႔ရေသာ ငါးေသတၱာငါး၊ တူနာငါး၊ ငါးျမင္း၊ ငါးၾကင္းစသည္တို႔ကို ေကၽြးႏိုင္ပါသည္။ ငါးကို ဆီထဲႏွစ္ၿပီး ၾကာရွည္စြာ ေၾကာ္လွ်င္ ဦးေႏွာက္ႀကီးထြားမႈကို အက်ိဳးျပဳေသာ အိုမီဂါ-၃ အဆီဓာတ္ ပ်က္စီးႏိုင္၍ ေပါင္းျခင္း၊ ကင္ျခင္းက ပိုသင့္ေလ်ာ္ပါသည္။
(၄) ၾကက္ဥ၊ ငံုးဥ
🔺ေရာဂါပိုးမပါေစရန္ ၾကက္ဥ၊ ငံုးဥကို က်က္ေအာင္ျပဳတ္ပါ။
(၅) ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး
🔺ပဲတီစိမ္း၊ ပဲနီေလး၊ ပဲဝါေလး၊ ပဲႀကီး၊ ကုလားပဲ၊ ပဲကတၱီပါ၊ ေက်ာက္ကပ္ပံုပဲ စသည္တို႔ုအားလံုး အက်ံဳးဝင္သည္။
(၆) ဝါစိမ္းနီ ဟင္းသီးႏွင့္ဟင္းရြက္မ်ား
🔺အထူးသျဖင့္ broccoli ဟုေခၚေသာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းက ေကာင္းသည္။ ဟင္းရြက္မ်ားကို ပြက္ပြက္ဆူေရတြင္ ၾကာရွည္စြာ ျပဳတ္ျခင္း၊ ဖိအားမ်ားေသာ ေပါင္းအိုးတြင္ ခ်က္ျခင္းက အာဟာရဓာတ္ဆံုးရွံုးႏိုင္၍ မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ အခ်ိန္တိုတြင္း ေၾကာ္ခ်က္ျခင္းက ပိုေကာင္းသည္။
(၇) အေရာင္စံု သစ္သီးမ်ား
🔺ဥပမာ ငွက္ေပ်ာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ပန္းသီး၊ စပ်စ္သီးနီ၊ စပ်စ္သီးအစိမ္းေရာင္
(၈) ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား
🔺ႏြားႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲ မ်ားကို မပ်က္ေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းဆည္းပါ။
(၉) အခြံမာသီးႏွင့္ အေစ့အဆံ
🔺ေျမပဲ၊ ေနၾကာေစ့၊ ကြာေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ သစ္ၾကားသီးစသည္တို႔ျဖစ္သည္။
(၁၀) ေသာက္ေရ
🔺ေသာက္ေရတြင္ အာဟာရမပါေသာ္လည္း ဦးေႏွာက္ထဲ ေအာက္ဆီဂ်င္ရဖို႔ရာ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစရန္ အေရးႀကီးပါသည္။
⛔️အသင့္ေသာက္သံုးဖို႔ ေရာင္းခ်ထုတ္လုပ္ေသာ ၾကက္ေပါင္းရည္က ဦးေႏွာက္အားေကာင္းေစသည္ဟု ေၾကာ္ျငာေသာ္လည္း သိပၸံက်န္းမာေရးပညာတြင္ မွန္ကန္ေၾကာင္း လက္ခံမႈ မရွိေသးပါ။
#ေနေနမိုးေဆြ (Child Health Myanmar Page)
Reference- SingHealth, Better Health Channel, Nutrition Australia
No comments:
Post a Comment